Nils van Jachtclub Veere: ‘i-Marina zorgt ervoor dat wij de steigers op kunnen’ - Blogs

Door: Roos Bähr | Geplaats: 28-01-2021 om 07:32 | PDF : Nils van Jachtclub Veere: ‘i-Marina zorgt ervoor dat wij de steigers op kunnen’
Nils van Jachtclub Veere: ‘i-Marina zorgt ervoor dat wij de steigers op kunnen’Jachtclub Veere werkt sinds begin 2020 met i-Marina. Naast het softwaresysteem maakt de verenigingshaven aan het Veerse Meer ook gebruik van hardwareproducten in de vorm van elektriciteitskasten en toegangscontrole.

Nils Bouwman is sinds april 2019 bestuurslid: havencommissaris. ‘We zeilen zelf fanatiek, maar ik vind het ook belangrijk om iets terug te doen voor de sport. Met deze functie, op vrijwilligersbasis, doe ik dat. In het dagelijks leven werk ik als projectmanager voor een internationaal bedrijf. Dat is heel ander werk dan mijn positie als bestuurslid, maar toch zie ik ook paralellen; dingen regelen, oplossen, opzoeken en zaken durven benoemen.’

Sluit naadloos aan
Eén van de uitdagingen was het vinden van een nieuw boekhoudprogramma. ‘Van daaruit is onze zoektocht begonnen. We ondervonden een hoop beperkingen door ons vorige boekhoudpakket en dat zorgde voor grote administratieve lasten. We waren op zoek naar een nieuw boekhoudprogramma dat goed moest integreren met een havensysteem. Hiervoor bekeken we meerdere oplossingen. We waren het er al snel over eens dat i-Marina de beste uitkomst is. Het idee dat alles te combineren valt, naadloos op elkaar aansluit en de cijfers altijd kloppen is heel fijn. Daarnaast verliep het contact met softwareontwikkelaar Volker in het selectietraject meteen al erg prettig. En dat is nog steeds zo.’

Samenstelling van de haven
De verenigingshaven heeft te maken met zowel vaste ligplaatshouders (leden) als met passanten. “Het is voor ons heel belangrijk om deze twee verschillende “groepen” goed gescheiden te houden en i-Marina maakt dat mogelijk. Onlangs hebben we samen met de penningmeester de eerste facturen voor de contributie naar de leden verstuurd en dat was een grote eyeopener. i-Marina biedt de mogelijkheid tot een snelle online betaling en dat is nieuw voor ons. De eerste rekeningen waren al betaald toen de laatste nog verstuurd moesten worden. Je kan je voorstellen dat dat leuk is, als je een avond vrijwilligerswerk aan het doen bent.”

Ook leden waren blij met het systeem waarbij direct online betaald kon worden. “Ik kreeg zelfs belletjes. Of ze toch wel de eerste betalers waren. Hoe leuk is dat?”

Op de passantensteiger zijn ook nieuwe elektriciteitskasten geplaatst. Deze zijn gekoppeld aan het softwaresysteem. Dat zorgt ervoor dat er geen wandeling van de havenmeester meer nodig is om stroom om te zetten van lid naar passant. De club wil in de toekomst nog meer steigers van deze kasten voorzien – en uitbreiden naar automatisch in- en uitschakelen van stroom.

Gastheren- en vrouwen
Online reserveren is vooral tijdens de COVID-19 maatregelen van nut gebleken. Passanten konden online reserveren en de haven kon aangeven aan de veiligheidsregio hoeveel er waren – real time. “Die grafisch weergegeven plattegrond brengt voor ons en voor de passant letterlijk in kaart hoe de haven eruitziet. Wat ligt er, wat is er geboekt en wat is er nog vrij? Heel handig om dit in een oogopslag te kunnen zien.”

Als belangrijkste voordeel noemt Nils het volledig ‘internet based’ zijn van i-Marina. ‘Overal ter wereld, op elk moment, zelfs via de telefoon, kunnen we het online platform bezoeken. Daarmee kunnen de havenmeesters meer op de steigers zijn. Ze kunnen immers op de iPad zien wat vrij is? Het geeft ze de mogelijkheid meer als gastheer- of vrouw op te treden. i-Marina maakt het mogelijk om toch even dat lijntje aan te pakken. Daar gaat het om, als gastvrije haven.”

Jachthaven Veere
De jachthaven van Veere

Jachtclub Veere
Jachtclub Veere
Ed van W.S.V. Goeree - ‘Het is heel prettig dat het systeem doet wat het belooft.’ - 06-11-2020
Haventeam Sneek: ‘Bootgasten gaan i-Marina herkennen’ - 20-11-2020
Serge van Stadshavens Medemblik – ‘Stabiliteit kenmerkt i-Marina’ - 04-12-2020
Flip de Leeuw van Jachthaven Brouwershaven: ‘i-Marina wordt naar eigen wens ingericht’ - 17-12-2020