Havenmeester aan het woord Klaas Jan van Waddenhaven Ameland: ‘Elk mobiel apparaat kan als kassa fungeren’ - Blogs

Door: Roos Bähr | Geplaats: 09-10-2020 om 08:23 | PDF : Havenmeester aan het woord Klaas Jan van Waddenhaven Ameland: ‘Elk mobiel apparaat kan als kassa fungeren’
Havenmeester aan het woord Klaas Jan van Waddenhaven Ameland: ‘Elk mobiel apparaat kan als kassa fungeren’Klaas Jan van der Meij, havenmeester van Stichting Jachthaven Het Leijegat te Ameland, is heel blij met de software van i-Marina. Het programma is duidelijk, houdt bepaalde informatie bij en is op elk online apparaat te raadplegen. Voor de drukke getijdenhaven zijn deze drie aspecten erg handig.

De Amelander werkt drie jaar als havenmeester. ‘Daarvoor was ik al een lange tijd op vrijwillige basis werkzaam in de haven en ik vond dat het een en ander beter kon.
Ik ben van mening dat als je denkt dat iets beter kan, dat je het dan zelf moet gaan doen. Er kwam een vacature vrij waarop ik solliciteerde en ik werd direct aangenomen. Na een half uur inwerktijd kon ik zelfstandig aan de slag gaan. Binnen twee jaar tijd heb ik al twee prijzen in ontvangst mogen nemen. Havenmeester van het Jaar en ik heb de gouden plaquette van de Vereniging van Wadvaarders toebedeeld gekregen. Wat een eer!’

Nieuwe versie
‘In de tijd dat ik in dienst van de haven kwam, zocht ik contact met Volker. Destijds werd er nog met de oude versie van i-Marina gewerkt en daar wilde ik graag wat over weten. Volker adviseerde mij om meteen met de nieuwe versie te gaan beginnen. Zo gezegd zo gedaan. Die variant bevalt heel goed. Het programma is heel simpel en duidelijk. Iedereen kan er mee werken. Er zijn meerdere manieren om hetzelfde doel te bereiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld schepen inboeken via de plattegrond, maar ook via de startpagina.’

De haven heeft zo’n vijftig vaste ligplaatshouders. ‘Als je op Ameland woont en je lid bent van de watersportvereniging, kun je hier een vast plekje krijgen. Ik heb alle leden in het systeem gezet en vervolgens gooide ik met één druk op de knop alle jaarrekeningen eruit. De massa heeft nu al betaald. Dat is toch fantastisch? Via Schiermonnikoog zijn wij op de hoogte gebracht van het softwaresysteem van i-Marina. Ook vanaf daar hoor ik heel positieve geluiden over het jachthavenbeheersysteem. Het zou super zijn als alle Waddenhavens met dit programma gaan werken.’

Scheepsinformatie en grafieken
i-Marina is een heel klantvriendelijk systeem waar we mooie (financiële) overzichten uit kunnen putten. Voorheen werkte de havendienst hier met een Excel-programma en dat onthield geen scheepsinformatie. i-Marina doet dat wel. Zo is er een grafiek die heel duidelijk het aantal bezoekersaantallen van de afgelopen jaren weergeeft. De support is ook heel goed. Elke vraag die ik heb, kan ik aan Volker voorleggen. Hij gaat daar snel mee aan de slag en dat is erg fijn.’

Veiligheid
Klaas Jan vindt een ander groot voordeel dat elk mobiel apparaat ook een kassa is. ‘Ik wil alle passanten direct inboeken. Niet alleen voor de betalingen, die zij contant, met pin of via een gemailde factuur, met QR-code, kunnen voldoen, maar ook vanwege de veiligheid. Als ik ’s avonds thuis op de bank zit en word gebeld door de Kustwacht vanwege een vermist schip, dan kan ik in één oogopslag zien welke boten we in de haven hebben liggen. Doordat het systeem vanuit de cloud werkt, kan ik dat heel snel checken op de haventelefoon, computer, tablet en privételefoon. Op meerdere vlakken heel fijn dus!’

Stichting Jachthaven Het Leijegat
Stichting Jachthaven Het Leijegat

Jachthaven Ameland
Mooie platbodems op Ameland

Waddenhaven Ameland
Drukte op de waddenhaven
Kennis maken met Tom Janssens - vertegenwoordiger van i‐Marina - 25-09-2020